Når julen kommer, så skal der småkager på bordet, spørger du mig. De er små, lækre, syndige og sprøde – og de går for mange hånd i hånd med julen. Derfor kommer denne opskrift på lækre småkager uden æg, i klassisk dansk stil.
Denne slags småkager er ikke bare kendt i Danmark, men i hele verdenen. Det undrer jeg mig ikke over, da ”danish butter cookies” uden tvivl er en af slagsen. Deres lækre konsistens sammen med deres gode smag er et sikkert hit herhjemme og når jeg er på besøg hos forældrene til jul.
Disse småkager uden æg er nemme at lave, og med sprøjtepose til undsættelse, minder de meget om farmors/mormors klassiske vaniljekranse.
Perfekt vaniljekranse bagværk uden æg
Denne opskrift er et godt bud på hvordan du nemt kan lave bagværk uden æg. Så står du og mangler æg i køleskabet, så behøver du ikke frygte.
Vaniljekranse er et klassisk eksempel på dansk bagværk når det er bedst. Prøv denne opskrift og du vil ikke blive skuffet!
En af de fede ting ved denne opskrift er også at du nemt kan fordoble den eller mere, således at du får flere småkager til glasset. Bruger du vaniljestang el. vaniljesukker skal du dog kun gange det med 1,5.
Du kan også prøve at lave mine cookies uden æg, som både er nemme at lave og super lækre. Cookies uden brun farin er også et godt valg, om det så er som julesmåkage eller til sommeren.
Nemme havregrynskager uden æg
Denne opskrift kan nemt bruges som basis til at bage havregrynskager uden æg. Jeg ville tilføje 25 gram smør yderligere, og tilsætte cirka 100 gram havregryn, der erstatter noget af melet.
Selvom jeg ikke selv har eksperimenteret med det (endnu!) vil jeg tro det giver et yderst smagfuldt resultat. Jeg er sikker på at de måske ikke flyder ligeså meget ud som normale havregrynskager, men det burde være nemt at lave dem.
Du kan også vælge at erstatte melet fuldstændig med havregryn, og bruge almindeligt sukker i stedet for flormelis.
I min personlige mening er havegrynskager jo også smagen af jul, sammen med brunkager og klejner. Derfor er det yderst oplagt at jeg burde prøve mig frem med denne opskrift selv, og se hvilket resultat det giver.
Småkager uden Æg (Vaniljekranse)
Ingredienser
- 125 g Smør
- 50 g Flormelis
- 2 dl Hvedemel
- 20 g Majsstivelse F.eks. maizena
- 2 tsk Vaniljesukker Eller kornene af 1 vaniljestang
Sådan gør du
- I en stor skål samles de tørre ingredienser, til en ensartet masse. (også vaniljekornene, hvis du bruger ægte vanilje.)
- Tag smørret ud af køleskabet, og skær det i små terninger. Læg det i skålen og begynd nu, med fingrene, at gnide smørret sammen med de tørre ingredienser. Bliv ved med dette indtil du får en ensartet småkagedej.
- Tag dejen op og put den i en sprøjtepose med stjernehane. Nu kan du let lave dekorative småkager, fx ved at sprøjte dem ud i roseformede småkager. Dejen skal sprøjtes på bagepapir.
- Sæt de formede småkager i køleskabet i 2 timer. Tag dem derefter ud og bag dem i 18-20 minutter ved 180 grader, eller indtil de er gyldne i kanterne.
- Lad småkagerne afkøle, gerne på en rist, i minimum 2 timer.