Pecorino Romano er en skøn Italiensk ost, som er lavet på fårmælk. Den minder meget om andre Italienske oste i både udtryk og smag, trods den store forskel at netop denne ost altid er lavet med mælk fra får.
Pecora er italiensk for får, og man kan således kun lave Pecorino ost med denne type mælk. Dog kan der være stor forskel på smagen alt efter hvor i landet den er produceret, da mælkens kvalitet og smag kan variere.
Osten kan komme fra hele Italien, men størstedelen bliver produceret på øen Sardinien, hvilket er hvorfra de normalt kommer. De Pecorino oste du finder rundt omkring kommer således normalt fra denne region.
Hvad er Pecorino Romano ost
Pecorino Romano er en hård Italiensk ost, som er lavet på fårmælk. Den hårde og tørre konsistens, sammen med den salte smag, gør den kan bruges i pastaretter i revet form. Den minder på mange måder om en Parmesanost, også kaldet Parmigiano.
Den store forskel her er altså Pecorino bruger fårmælk, hvilket naturligvis også har en indvirkning på smagen. Osten får sit navn fra det italienske ord for “får”, nemlig “pecora” og er således altid baseret på fårmælk. Det er derfor ikke muligt at købe Pecorino som er lavet på komælk. Her kan man i stedet vælge en Parmesanost.
I modsætning til mange andre populære oste fra Italien, laves Pecorino i hele landet. Trods navnet Pecorino er beskyttet er der altså ikke de store begrænsninger på fremstillingsmåden, som man ser i andre oste. Det er derimod nærmere en beskrivelse, af oste som er fremstillet af fårmælk.
Hvor kommer Pecorino fra?
Pecorino er en Italiensk ost og produceres derfor også der. Størstedelen af produktionen foregår på Sardinien, hvilket altså er en Italiensk ø. Trods dette kan man altså købe osten fra hele landet, da der ikke er nogen geografiske begrænsninger.
De fleste Pecorino Romano oste du finder i online supermarkeder og andre steder kommer såldes fra Sardinien. Samtidig er det også muligt at finde versioner af osten som har oprindelse andre steder i Italien.
Smagen af osten kan variere alt efter hvor i landet den kommer fra, hvilket er et resultat af mælken og fremstillingsmåden. Selvom de fremstilles meget ens, kan der være mindre forskelle som har en indvirkning på smagen. Dog er det altså særligt fårmælken, som har en indvirkning, da dette er hvad osten består af.
Pecorino Romano ostens historie
Ligesom med mange Italienske oste har Pecorino Romano også en vis historie. Det var nemlig en meget normal spise i det gamle Rom. Her var det særligt soldaterne som blev serveret denne ost, så når du spiser Pecorino er det altså præcis det samme som romerske soldater spiste.
Pecorino osten er nemlig stadig fremstillet på præcis samme måde som i det gamle Rom og smagen er derfor den samme. Den eneste forskel på idag og dengang er fårene, men man må formode smagen stadig er meget ens.
Osten var en populær spise for soldater, da den indeholder godt med kalorier og er nem at opbevare. Det er nemlig en tør ost, hvilket betyder den har lang holdbarhed, sammenlignet med andre fødevarer.
Hvad kan man bruge Pecorino ost til?
Pecorino ost har mange anvendeligheder i køkkenet, da den kan bruges som enhver anden tør ost. Den gør sig særligt godt i pastaretter, siden den kraftfulde og salte smag tilbyder særligt meget til dette. Derfor har denne klassiske ost altså stadig sin plads i det Italienske køkken idag – samt det danske.
Der findes mange forskellige pastaer, hvor man kan bruge Pecorino til at få ekstra smag. Det kan være en vegansk Carbonara, såvel som andre. Desuden gør denne type ost sig også særligt godt med italienske ingredienser som parmaskine. Det er derfor den perfekte ost til brug i en pasta med Prosciutto.
Ikke kun Italienske retter nyder godt af denne ost, men også de gammeldags danske retter. Også i samspil med en æggekage i ovn eller omelet, kan denne ost bruges. Her kan Pecorino nemlig give lidt ekstra til en ellers simpel ret.
Næringsindhold i Pecorino ost
Pecorino er meget lignende andre tørre Italienske oste i dens næreringsindhold. Dog er den naturligvis lidt anderledes, hvilket sker som et resultat af ingredienserne. Ikke kun er osten fremstillet anderledes end andre Italienske oste som Parmigiano, men den bruger altså fårmælk. Således er der naturligvis også forskel på næringsindholdet.
Herunder kan du se en oversigt over kalorier, makronæring og salt i Pecorino ost.
Næring | Pr. 100 gram |
---|---|
Kalorier | 387 |
Fedt | 26,94 gram |
Protein | 31,8 gram |
Kulhydrater | 3,63 gram |
Salt | 1,2 gram |
Som du måske bemærker kommer størstedelen af ostens kalorier altså fra fedt, men samtidig indeholder den masser proteiner(1). Kulhydrater er der derimod ikke mange af, hvilket også gør sig gældende for saltet. Trods den har en meget salt smag er indholdet heraf altså ikke specielt højt, hvilket er en god ting.
Så længe man begrænser sit indtag kan man altså sagtens implementere Pecorino osten til en ellers varieret kost. I de fleste tilfælde vil man alligevel sjældent spise tæt på 100 gram af en tør ost, så du kan altså roligt tilføje denne til dine pastaretter.
Konklusion
Pecorino Romano osten er en sand klassisker indenfor det Italienske køkken og har været de lige siden det gamle romerrige. Således er det en ost med masser historie, som altså stadig spises den dag idag.
Man kan godt forstå hvorfor italienerne er så glade for denne ost. Den har nemlig en yderst karakteristisk smag, som kommer af den er lavet på fårmælk. Dertil kan den bruges til et hav af forskellige madretter, hvad end det er pasta eller lignende.
I henhold til næringsindholdet er det en ganske fin og afbalanceret ost. Dog anbefales det altid at begrænse sit indhold af fødevarer med et højt niveau af mættet fedt, som denne og de fleste andre oste har.